Close
 

School Food and Beverage Policy

Module

Section 1 - Policy Overview

Policy Overview

Transcript

explore

Determine if the statements below are true or false.
Click on the answer that applies.

 

  1. The School Food and Beverage Policy applies only to secondary schools in Ontario.

    Answer: False.
  2. The policy does not apply to food and beverages that are:

    • offered in schools to students at no cost
    • brought from home
    • sold in staff rooms
    Answer: True.
  3. The policy applies to food and beverages that are:

    • available for purchase during field trips
    • sold for fundraising activities that occur off school premises
    Answer: False. This policy does not apply to food and beverages available for purchase during field trips or to fundraising activities that take place off school property such as door-to-door sales.
  4. The principal may designate up to 15 days as special-event days on which the food and beverages sold in schools would be exempt from the nutrition standards outlined in the policy.

    Answer: False. The principal may designate up to 10 days in consultation with the school council, and principals are encouraged to consult with students when making these decisions.
  5. School boards must comply with the Trans Fat Standards.

    Answer: True.
  6. School boards and schools are encouraged to choose/offer Ontario grown and/or produced food and beverages when available.

    Answer: True. School boards and schools are encouraged to choose/offer Ontario grown and/or produced food and beverages when available.
  7. The food and beverages prepared in class, that are not being sold, must comply with the nutrition standards.

    Answer: False. If the food or beverages prepared as part of the program are not being sold then the nutrition standards do not apply.
  8. School staff are encouraged to use food and beverages as a reward for good behaviour and achievement.

    Answer: False. Staff should avoid offering food or beverages as a reward or an incentive for good behaviour, achievement, or participation.